KAKO ODREDITI CIJENU SVOJE NEKRETNINE?


vrijednost nekretnine

Ukoliko ste se našli u situaciji da imate nekretninu, koju planirate staviti na prodaju, zasigurno prvo što vam pada na pamet je – Koliko moja nekretnina zapravo vrijedi.

Jedini točan odgovor je – onoliko koliko je kupac spreman platiti za nju. Međutim, tu se susrećemo sa prvim dvojbama, je li cijena koju bi mi tražili za nju previsoka ili možda preniska.

Ukratko ćemo vam pokušati približiti par načina sa kojima se inače prodavatelji nekretnina služe, kako bi formirali cijenu nekretnine koju planiraju staviti na tržište. Svakako da postoje razne zamke pa je poželjno da dobro promislite prije nego se upustite u pustolovinu prodaje nekretnine.

Evo nekih od uobičajenih načina:

PROCIJENA NA TEMELJU TUĐIH ISKUSTAVA

Ukoliko imate susjede koji su nedavno prodali svoj stan/kuću, možete popričati sa njima o iznosu koji su postigli prilikom prodaje, te na taj način formirati svoju prodajnu cijenu.

Ono što vas povezuje je prvenstveno lokacija, a ukoliko je riječ o stanu u stambenoj zgradi, tada i karakteristike nekretnine koje će biti odgovorne za formiranje cijene. Loša strana ove priče je ta što možda vaša i njihova nekretnina nisu iste po pitanju određenih karakteristika (tip građevine, godina izgradnje, kvaliteta gradnje i sl.), tada je stanje na tržištu bilo drugačije, možda je kupac bio spreman više platiti ali uvijek postoji vječno pitanje, da li je u stvari postignuta puna vrijednost prilikom prodaje.

 

ANALIZA OGLASNIKA I TRŽIŠTA

Analiza i usporedba oglasnika je najrasprostranjenija metoda za utvrđivanje vrijednosti nekretnine, kada je prodaja u pitanju. Prodavateljima je najlakše otvoriti oglase, vidjeti kakvu cijenu nude drugi prodavači sličnih nekretnina i to prihvatiti ili čak i povećati. Zamka u koju svi upadaju je činjenica da velika većina oglašivača nije prethodno istražila tržište i napravila analizu pa je i cijena koja je oglašen u većini slučajeva ili prenapuhana ili podcijenjena. Posljedica neprilagođene cijene je ili gubitak na dobivenoj cijeni ili „vječna prodaja“ te iste nekretnine. Moramo napomenuti da se na tržištu nalazi ogroman broj nekretnina čija cijena već mjesecima polagano pada jer je u samom startu bila neprilagođena.

Na taj način gubite ono najvrjednije – a to je vrijeme.

 

PROCJENITELJ

Procjenu vrijednosti nekretnina vrši licencirani procjenitelj ili ovlašteni stalni sudski vještak. To je multidisciplinarni proces, reguliran Zakonom o procjeni vrijednosti nekretnina, u kojem procjenitelj koristeći usporednu, troškovnu i prihodovnu metodu, izrađuje procjembeni elaborat vaše nekretnine.

Ovaj elaborat je služeni dokument za institucije kao što su banke, sud i slično. Loša strana ovakve vrste procjene je što u manjoj mjeri podliježe trendovima na tržištu pa je velika vjerojatnost da se procijenjena vrijednost nekretnine neće podudarati sa stvarnim stanjem na tržištu. Također, podaci prikupljeni sa tržišta, zbog raznih razloga, i nisu uvijek najtočniji pa je i to jedan od razloga zašto je često procijenjena vrijednost nekretnine u velikom broju slučajeva upravo manja nego što to diktira tržište.

 

ZAVAS

Ukoliko se odlučite na ZaVas agenciju, dobivate tim mladih stručnjaka koji vrlo dobro poznaju tržište te svakodnevno analiziraju stanje na istom a sve kako bi svojim klijentima mogli dati što vjerniju procjenu njihove nekretnine. Tržište je jako dinamično. Ponuda i potražnja za određenim tipovima nekretnine i specifičnim lokacijama se mijenja iz dana u dan.

ZaVas agencija živi u srcu tog dinamičnog okruženja i svakodnevno prikuplja i analizira podatke kako bi procjena nekretnine bila što realnija te kako bi se ta ista nekretnina prodala u što kraćem roku. Uz ZaVas nekretnine nećete dobiti samo realnu procjenu, dobivate i pravnu sigurnost, marketinšku potporu, rješavanje kompletne administracije i vrlo vješte pregovarače. Ukoliko ste u procesu prodaje nekretnine, vjerujemo da nećete više dvojiti, već nas odmah kontaktirati za savjetovanje.

Mi smo tu ZaVas!