KUPNJA NEKRETNINE NA KREDIT I KAKO SE PRIPREMITI


kupnja nekretnine na kredit

Kupnja nekretnine je prilično velik zalogaj za svačiji budžet, i dok postoje pojedinci koji zbog kreditne nesposobnosti o tome mogu samo sanjati, ima i onih koji kupnju obavljaju u gotovini. Vjerovali ili ne, ali podaci za 2022.godinu nam govore, kako je u Zagrebu čak 60% njih nekretninu kupilo u gotovini.
Iako zvuči kao lijepi san, mnogima će samo to i ostati. Ostalih 40% njih će se morati pobrinuti da svoju nekretninu dobiju putem stambenog kredita.
Danas na tržištu postoji velik broj banaka koji nude više modela stambenih kredita, ovisno o vašoj dobi, radnom statusu, iznosu i slično. 
Svaka ta banka nudi različite uvijete koje se u nijansu razlikuju jedan od drugih, i na vama je da ih istražite i pronađete onaj koji će najviše odgovarati vašim kriterijima.
U nastavku donosimo par informacija koje vam moraju biti osnova prije nego započnete sa sastancima, kako bi si skratili vrijeme obilazaka poslovnica.

KAKO ZNATI DA LI STE KANDIDAT ZA STAMBENI KREDIT
Vjerojatno je već svima poznato da banke traže stroge uvijete za odobravanje kredita, a pogotovo stambenog. Prilikom svakog odlaska u banku, vas osobni bankar će prvo utvrditi vašu kreditnu sposobnost. 
Ukoliko imate prosječnu  hrvatsku plaću (940€), i niste kreditno opterećeni, tada od prosjeka zadnje 3 plaće oduzmete fiksni iznos za troškove života  a koji iznosi 627€. Iznos koji dobijete, u ovom slučaju 313€, je vaša kreditna sposobnost i iznos do kojeg može ići vaša rata ili anuitet kredita.
Ukoliko ste već opterećeni nekim drugim kreditom, tada iznos anuiteta ili rate tog kredita, morate odbiti od gore navedenog iznosa koji će onda pokazivati vašu stvarnu kreditnu sposobnost.
Imajte na umu da banke također traže da vaš ugovor o radu bude na neodređeno te da ste, u većini slučajeva, zaposleni na tom ugovoru minimalno 6 mjeseci.


NA ŠTO PAZITI PRILIKOM ODABIRA KREDITA
Ako ćemo se voditi klišejima, reći ćemo vam da pazite na mala slova u ugovoru. I biti ćemo u pravu, ali budimo iskreni – nije da na njih možemo utjecati. Radi se o odredbama banke i to je nešto što na žalost ne možete mijenjati, što ne znači da ih nećete čitati!!

  • Iako se većina banaka pušta primamljive oglase u kojima ističu kamatnu stopu VEĆ OD xx%, budite oprezni i imajte na umu da zapravo plaćate kamatu koja najčešće stoji u zagradi i ima predznak EKS, koja je uvijek viša od one istaknute. Ovisno o vašem statusu u banci, možete i pregovarati oko kamatne stope.
  • Ukoliko uzimate hipotekarni kredit, uzmite u obzir da će ugovoreni procjenitelj posjetiti nekretninu i napraviti procjenu njene vrijednosti. Uvjeti odobravanja kredita u odnosu na procjenu, ovise o banci ali i o vrsti kredita, tj. uvjetima pod kojima se uzima, pa tako možete očekivati omjere od 1:1 pa do 1:1.2. Ovo je vrlo važno jer vam se u slučaju procjene 1:1.2 može dogoditi da će vam trebati dodatan novac koji se neće moći financirati iz kredita.
  • Obratite pažnju na ugovorene uvjete kamatne stope. Raspitajte se o prednostima i nedostatcima fiksne i promjenjive kamatne stope, te u skladu sa svime, procijenite rizik.
  • Prilikom ugovaranja kredita, obavezno tražite za usporedbu plan otplate u anuitetima i plan otplate u ratama. Razlika je u iznosima, pa prije konačnog ugovaranja pregledajte što vam više odgovara.
  • Pazite na interkalarnu kamatu. Informirajte se o njoj te tražite od bankara/ice, da je izbjegnete, jer iznos koji bi sa njom mogli platiti nije zanemariv.


Za napomenuti je da svaka banka ima pravnu službu koja detaljno pregledava svu dostavljenu dokumentaciju i ako papiri za nekretninu nisu potpuni i „čisti“, vaš će kredit vrlo vjerojatno biti odbijen. Čisti vlasnički list i uporabna dozvola, osnova su na koju morate paziti ukoliko kupujete nekretnine putem stambenog kredita.
Trajanje cijelog procesa ovisi o visini iznosa, agilnosti procjenitelja i pravnih službi i naravno od kompleksnosti manjih problema koji iskrsnu tokom samog procesa. 
U najboljem slučaju, ako su svi dokumenti spremni i valjani te vam službe izlaze maksimalno u susret, očekivano vrijeme od predaje do odobrenja je 1-1.5 mjesec. Čak i ako se oduži, budite strpljivi i uporni jer nekretnina se ne kupuje svaki dan.