PRODAJA VS. IZNAJMLJIVANJE NEKRETNINE


Ukoliko ste se našli u situaciji da imate nekretninu „viška“ te ste u fazi razmišljanja što napraviti sa njom, prodati ili iznajmiti – tada je ovaj blog upravo Za Vas!

I iznajmljivanje i prodaja nekretnine imaju svoje prednosti ali i mane, a koja je opcija za vas financijski najbolja i najisplativija, to ovisi o raznim čimbenicima, uključujući vaše financijske ciljeve, tržišne uvjete i osobne okolnosti. Kako bi vam bar malo olakšali, za vas smo izdvojili neke prednosti prodaje i iznajmljivanja nekretnine kako bi lakše donijeli konačnu odluku. Evo nekih prednosti svakog od njih:

PREDNOSTI IZNAJMLJIVANJA NEKRETNINE

Stalni prihod: Iznajmljivanje nekretnina može osigurati stalan dotok prihoda putem plaćanja najma od stanara. Ovaj prihod može biti relativno stabilan u usporedbi s fluktuacijama vrijednosti nekretnina na tržištu prodaje. Ukoliko se odlučite na zadržavanje i iznajmljivanje nekretnine, dobijate mjesečni prihod a nekretnina ostaje u vašem vlasništu.

Povećanje vrijednosti nekretnine: Dok vrijednost imovine može porasti tijekom vremena, osobito na poželjnim lokacijama, primarni fokus iznajmljivanja je na stvaranju prihoda od najma, a ne na povećanju vrijednosti kapitala. Međutim, posjedovanje nekretnina za iznajmljivanje još uvijek nudi potencijal za dugoročno povećanje vrijednosti. Tako nekretnine koja danas vrijedi 100 000€, za 5 godina može vrijediti i 120 000€ više/manje.

Fleksibilnost: Iznajmljivanje nekretnine pruža fleksibilnost u smislu izlaska iz ulaganja. Ako se tržišni uvjeti promijene ili ako trebate likvidirati svoju investiciju, imate opciju prodati nekretninu ili prilagoditi cijene najma. Mogućnosti upravljanja imovinom: Vlasnici nekretnina imaju fleksibilnost da sami upravljaju imovinom ili angažiraju profesionalnu tvrtku za upravljanje imovinom koja će se baviti odnosima sa stanarima, održavanjem i drugim svakodnevnim zadacima.


PREDNOSTI PRODAJE NEKRETNINE:

Paušalni profit: Prodaja nekretnine omogućuje vam ostvarivanje paušalnog iznosa profita od prodaje, koji se može koristiti za ponovno ulaganje u druge prilike, otplatu duga ili financiranje drugih financijskih ciljeva.

Smanjeni rizik: Prodaja nekretnine eliminira tekuće odgovornosti i rizike povezane s vlasništvom nekretnine, kao što su razdoblje bez prihoda kada nekretnina nije mogla biti iznajmljena, troškovi održavanja, sporovi sa stanarima i slično.

Benefiti tržišta: Prodaja nekretnina omogućuje vam da iskoristite povoljne tržišne uvjete, kao što su velika potražnja ili rastuće vrijednosti nekretnina, kako biste maksimizirali prodajnu cijenu i povrat ulaganja.

Diverzifikacija portfelja: prodaja nekretnine pruža priliku za diverzifikaciju vašeg investicijskog portfelja preraspodjelom sredstava u različite klase imovine ili sredstva ulaganja. U pogledu opcije koja je financijski najbolja za vas, važno je uzeti u obzir vaše ciljeve ulaganja, toleranciju rizika, potrebe za novčanim tokovima i tržišne uvjete. Savjetovanje s financijskim savjetnikom ili stručnjakom za nekretnine može vam pomoći da procijenite svoje mogućnosti i donesete informiranu odluku na temelju vaših specifičnih okolnosti.

 

Ukoliko imate bilo kakva pitanja te vam treba savjetovanje ili procjena nekretnine, Za Vas tim stoji vam na raspolaganju.