ŠTO SVE MORATE ZNATI KADA RAZMIŠLJATE O KUPNJI VIKENDICE


 Kupnja vikendice može zvučati kao ostvarenje sna – mjesto za bijeg od svakodnevnog stresa, prostor za odmor i opuštanje, ali i potencijalno unosna investicija. Nekome je luksuz, ali veći dio njih je „must have“ jer im služi kao ispušni ventil, mjesto gdje se osjećaju sigurnima i na kojem mogu vrlo brzo napuniti svoje baterije za daljnje životne izazove.

Međutim, prije nego što donesete konačnu odluku o kupnji vikendice, važno je sagledati sve aspekte ovog pothvata. U ovom blogu ćemo istaknuti dobre i loše strane kupnje vikendice, na što trebate paziti, te koje su pogodnosti i zamke koje takva odluka može donijeti.

DOBRE STRANE KUPNJE VIKENDICE

  •  Osobna upotreba: Vlastita vikendica omogućuje vam da imate stalno mjesto za odmor, bez potrebe za rezervacijama i planiranjem unaprijed. U bilo koje doba dana i noći, kada god vi to poželite, možete se spakovati i otići. Bilo da je to na par dana ili možda čak i par sati.
  •  Potencijalni prihod: Kada imate vikendicu koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji ili je ona sama po sebi atraktivna, uvijek postoji mogućnost stavljanja u turistički najam. Vikendicu možete iznajmljivati kad je ne koristite, što može donijeti dodatni prihod i pojačati vaš mjesečni budžet. Na taj način, osigurava vam mjesečne prihode a također i mjesto na koje možete pobjeći od stresa svakodnevnog života.
  • Ulaganje u nekretnine: Kupnja nekretnine može biti dobra investicija, jer vrijednost nekretnina dugoročno raste. Ukoliko ste se, uza sve, odlučili i na opciju da je iznajmljujete u turističke svrhe, dobili ste uistinu jako dobru i profitabilnu investiciju.
  • Bijeg iz grada: Vikendica pruža priliku za bijeg iz gradske vreve u mirnije i prirodnije okruženje. Kada želite proslaviti rođendane ili druge blagdane, uvijek imate dodatno mjesto za okupljanje i ugošćavanje prijatelja i rodbine, pogotovo ako vaša vikendica ima vrt ili vanjski prostor za roštilj i okupljanje.
  • Osobni prostor za hobije: Možete imati vlastiti vrt, prostor za roštiljanje, bazen ili druge sadržaje koje možda nemate kod kuće.

Iako kupnja vikendice ima još nebrojeno razloga "za", morate biti spremni na neke stvari koje vam se vjerojatno i neće svidjeti:

  • Održavanje: Vikendica zahtijeva redovito održavanje, što može biti skupo i zahtijevati puno vremena. Uzmite u obzir da ako vikendicu ne koristite toliko često, da ona brže i propada, tj, zahtijevat će više ulaganja.
  • Dodatni troškovi: Pored troškova kupnje, morat ćete plaćati i za komunalne usluge, paušalne račune, poreze, osiguranje i eventualne popravke.
  • Sigurnost: Prazne nekretnine su često meta provalnika, pa je potrebno investirati u sigurnosne sustave kao što su alarmi i video nadzor.
  • Ograničeno korištenje: Ako se vikendica nalazi daleko od vašeg stalnog boravišta, možda je nećete koristiti onoliko često koliko biste željeli, a samim time vam u tom kontekstu neće biti ni isplativa.

NA ŠTO SVE TREBA PAZITI PRILIKOM KUPNJE VIKENDICE

Ukoliko ste već 100% odlučili da ćete se upustiti u tu pustolovinu i postati vlasnikom vikendice, svakako ima dosta svari na koje u samom početku morate pripaziti kako vam od cijele pustolovine ne bi ostao gorak okus u ustima.

1. Lokacija: Odaberite lokaciju koja vam odgovara po udaljenosti, ali i po sadržajima koje nudi. Razmislite unaprijed koja je maksimalna udaljenost koju ste spremni prevaliti za dolazak do vikendice. Najlakše je ako si postavite pitanje, ako svaki vikend želim otići do vikendice, koliko mi je prihvatljivo da ta vikendica bude udaljena. Ukoliko uzmete vikendicu koja je udaljena više od onog što je vaša tolerancija, tada postoji mogućnost da nekretninu nećete koristiti koliko bi zapravo i željeli pa stoga neće niti opravdati svoje postojanje i ulaganje.

2. Pravni status: Provjerite je li nekretnina pravno čista, bez tereta ili pravnih sporova. Zadnje što vam treba je nekretnina sa nesređenim papirima.

3. Stanje nekretnine: Temeljito pregledajte stanje vikendice kako biste izbjegli neočekivane troškove za popravke. Pogledajte u kakvom je stanju krov i podrum ako ga ima. Provjerite je li ima vlage po zidovima, te ukoliko je vikendica u neposrednoj blizini mora, provjerite jesu li vidljivi tragovi isoljavanja po zidovima, što može biti veliki problem koji nosi stalno ulaganje i popravke.

4. Pristup i infrastruktura: Osigurajte da je pristup vikendici dobar, te da su dostupne osnovne komunalne usluge. Struja, vodovod i kanalizacija su osnova. Ukoliko vikendica nema nešto od navedenog, pripremite se za dodatna ulaganja jednog dana kada infrastruktura bude dostupna.

5. Troškovi održavanja: Procijenite koliko će vas koštati održavanje nekretnine, uključujući sve sezonske radove i popravke a svakako uključite i mjesečne paušalne troškove.

Ukoliko ste nakon svega pročitanog, ipak odlučili kupiti vikendicu – čestitamo!! Ono što vam svakako možemo preporučiti je kupnja preko agencije koja će za vas, a prema vašim prethodno postavljenim kriterijima, odabrati pravu nekretninu za vas te vam uvelike olakšati sa papirologijom. Ako se još uvijek dvoumite, slobodno nas kontaktirajte za bilo kakva pitanja, rado ćemo vam odgovoriti.