KOJI SUSTAV GRIJANJA ODABRATI


sustavi grijanja

Ukoliko ste u slatkim mukama te razmišljate ili se trenutno nalazite u fazi gradnje ili renoviranja, onda ste se sigurno susreli sa pitanjem odabira sustava grijanja. 
U 21.stoljeću postoji cijela lista mogućnosti, rastrgani smo između pritiska zelene energije, uštede i komoditeta te se s pravom pitate koji je od njih za vas najbolji.
Iako univerzalni odgovor na to pitanje ne postoji, jer postoji niz čimbenika koji utječu na to, mi smo se potrudili izdvojiti neke od najpopularniji, te vam dati dodatne informacije kako bi sam odabir bio malo lakši.

KLIMA UREĐAJ
Ovo je vrlo vjerojatno najjednostavnije, najjeftinije i najefikasnije rješenje ali samo ako nije preveliki prostor u pitanju i ako živite u mediteranskoj klimi. 
Njene prednosti su lakoća montiranja i upravljanja te sama brzina zagrijavanja stambenog prostora. U ponudi su zidne i parapetne (podne) unutarnje jedinice pa možete odabrati želite li jedinicu pričvrstiti na zid ili na pod. Sa njom također rješavate i klimatizaciju ljeti pa tako imate 2u1 uređaj.
Jednostavne su za održavanje a i upravljati se može sa wi-fi sustavom te je tako možete upaliti kad krećete s posla da vas dočeta topli prostor dok stignete.
Imaju opcije i noćnog tišeg rada te timera i možemo reći da su jedan od popularnijih načina klimatizacije u priobalju. 
Ako se nalazite u unutrašnjosti gdje zimi temperature padaju ispod nule, onda klima kao izbor grijanja, definitivno nije za vas.

CENTRALNO GRIJANJE
Jedan od najpopularnijih i najrasprostranjenijih načina grijanja u unutrašnjosti ali također i u obiteljskim kućama u priobalju.
Možemo reći da je jedan od najefikasnijih načina zagrijavanja prostora, ponajviše zbog činjenice da funkcionira na sustav radijatora postavljenih po cijelom stambenom prostoru pa osiguravaju jednakomjerno zagrijavanje svih prostorija objekta a svaki radijator posjeduje i vlastiti ventil s termostatom koji omogućava da sami regulirate temperaturu prostorija. 
Što se tiče pogona, goriva mogu biti različita. Plin, loživo ulje, bio masa, električna struja, solarna energija, toplina iz okoliša (toplinske pumpe). Svako gorivo ima svoje prednosti mane. Ako ste „tanki“ sa skladišnim prostorom, uzmite u obzir da samo struja neće iziskivati dodatan prostor za skladištenje pogonskog goriva.
Na kraju, kako bi vam prikazali i usporedili financijsku stranu samog grijanja, ostavljamo vam tablicu iz 2022.godine, u kojoj možete dobiti uvid o financijskoj isplativosti korištenja pojedinih energenata. Uzeto je razdoblje od 1. studenog do 1. travnja te prostor od 100m2. Podaci su promjenjivi te ovise o trenutnom stanju na tržištu.

PEĆI NA DRVA ILI PELETE
Nema ljepšeg ugođaja u zimskoj večeri kada ste zamotani u dekicu na kauču, pijete čaj i gledate televiziju a u pozadini pucketa iz kamina ili peći, dok svjetlost vatre obasjava prostoriju. Privlačno, zar ne?
Peći na drva jedno su od jednostavnijih i jeftinijih investicija. Jako dobro rješenje za manje prostore sa otvorenim tlocrtom. 
Ukoliko krećete u kupovinu, preporučamo da razmislite odmah o tome želite li se grijati na drva ili na pelete, te što vam je od toga bolja i jednostavnija opcija. 
Imajte na umu da dimnjak treba redovito održavati a ložište svakodnevno čistiti te da vrlo često korisnici kažu kako taj oblik grijanja najviše prlja prostor. 
Zidovi brzo mijenjaju boju pa je potreba za krečenjem češća nego što bi to bio slučaj sa nekim drugim oblicima grijanja. 
Također  treba paziti i da prostorija ima mogućnost kvalitetnog prozračivanja zbog opasnosti trovanja ugljičnim monoksidom. Opreza nikad dosta!

PODNO GRIJANJE
Ovakva vrsta postavljanja sustava grijanja dolazi u obzir samo kad renovirate ili gradite kuću. U suprotnom troškovi nisu prihvatljivi. Razlog je njegovo postavljanje ispod podnih obloga.
Prednosti ovakve vrste grijanja su što ne zauzima pogonski prostor kao što je to slučaj sa centralnim grijanjem (kotlovi i radijatori),  a regulacija temperature vrši se na regulatorima najčešće u svakoj prostoriji pojedinačno.
Ugodnost boravka u prostorima sa podnim grijanjem je puno ugodnija jer pruža jednakomjernu rasprostranjenost topline kroz cijelu prostoriju. 
Što se tiče samog održavanja, troškovi su niski, međutim ukoliko se dogodi kvar na sustavu ili curenje vode, tada troškovi mogu biti izrazito veliki jer se mora podizati podne obloge kako bi se došlo do samog sustava grijanja. Trajnost samog sustava se procjenjuje na 30-ak godina.

IC GRIJANJE
Ukoliko se još niste susretali sa ovom kraticom, riječ je o novom trendu koji polako osvaja tržište – Infra crveno grijanje. Kratica koja se također koristi je IR (Infra red).
Na sam naziv infracrvenog zračenja, mnogi će odmah razviti sumnje o štetnosti za zdravlje, međutim odmah ćemo vas umiriti. 
IC sustav grijanja je potpuno bezopasan. Koristi se dugi val zračenja, tipa C. Ovakvo zračenje ne prodire u vašu kožu te vam stoga neće ostaviti nikakve štetne posljedice na zdravlje.
Ovakva vrsta grijanja radi preko dekorativnih panela a kao izvor napajanja najčešće se koristi električna energija, iako na tržištu postoje i sa pogonom na plin i ulje. 
Paneli sa električnom energijom ne zahtijevaju nikakvu posebnu pripremu ni kabliranje, dok oni sa pogonom na ulje i plin zahtijevaju postavljanje posebnog cjevovoda.
Sustav funkcionira tako da paneli emitiraju IC zračenje koje djeluje na sve okolne predmete i živa bića te ih na taj način direktno zagrijava.
Spremni su za zagrijavanje od 3-5 minuta otkad ih se upali.
Omiljeni su među korisnicima koji imaju problema sa alergijama upravo zbog odsustva bilo kakvog kovitlanja zraka i prašine. Također pokazala se vrlo uspješnom u borbi protiv plijesni i gljivica na zidovima jer direktno zagrijava zidove te onemogućava da se one razviju, što je dodatan benefit za zdravlje.
Napominjemo da izgled panela sami birate te ih također možete i personalizirati i zbog toga se vrlo lako uklapaju u prostor.
Energetski su vrlo učinkoviti i procjena je da su za 40% učinkovitiji od ostalih načina grijanja prostorija i to sve zahvaljujući direktnom utjecaju na objekt a ne zagrijavanju zraka koji onda, zbog svoje lakoće,  ionako ide u plafon prostorije.