ANALIZA TRŽIŠTA NEKRETNINA U ZAGREBU


U Zagrebu, kao i na svim drugim mjestima, cijene nekretnina mogu značajno varirati ovisno o četvrti. Općenito, središte grada i poželjna stambena područja obično imaju više cijene nekretnina u usporedbi s predgrađima ili manje imućnim područjima. Na primjer, četvrti kao što su Donji Grad, Gornji Grad-Medveščak i dijelovi Novog Zagreba poznati su po višim cijenama nekretnina zbog svog središnjeg položaja, povijesnog značaja i blizine potrebnih sadržaja. S druge strane, vanjske četvrti ili četvrti udaljenije od središta grada, mogu ponuditi financijski pristupačnije mogućnosti stanovanja.


KRETANJE CIJENA

Cijene nekretnina su uvelike skočile u zadnjih dvije godine, velikim dijelom zbog prelaska na euro ali isto tako i zbog iznimno velike potražnje. Velik dio populacije shvaća da je štednja novca u banci zapravo „propala investicija“ najvećim dijelom zbog mizernih kamata na štednju koju dobivaju ali isto tako i zbog velikog gubitka vrijednosti, zbog velike stope inflacije. Sve su to razlozi zbog koje se nekretnine prepoznaju kao izuzetno dobra investicija, što zbog praktičnosti (stanovanje), ekonomičnosti (u slučaju najma, bilo u turizmu ili dugoročno) te također zbog činjenice da tržište nekretnina konstantno bilježi rast cijena kvadrata pa nekretnina tokom vremena samo dobija na svojoj vrijednosti pa ćete u slučaju prodaje svakako i zaraditi na njoj. Kako javlja DZS, u Gradu Zagrebu su cijene nekretnina, u odnosu na 2022.godinu, skočile za čak 11,7%, što na godišnjoj razini znači porast od čak 6,5%.


OGLAŠENO - DOBIVENO

Razlika između oglašene i prodane cijene skoro pa uvijek postoji. Rijetki su slučajevi kod kojih se postigne da je iznos oglašene nekrenine, zapravo i prodajni. Njih možemo nazvati iznimkama dok je gotovo pravilo da se nekretnina oglašava po većoj cijeni, u odnosu na onu za koji se zapravo i proda. Tome je tako jer prodavatelj uvijek ostavlja sebi prostora za snižavanje pa oglašena cijena uvijek iznosi više nego što će se na kraju postići prilikom prodaje.

Što se tiče centra grada, zanimljiva je činjenica da su najmanji gapovi oglašene/prodajne cijene, sa većim nekretninama koje su u rasponu veličine od 130m2 pa na više a iznosi cca 3%. Najveći gap je za manje nekretnine, redom za dvosobne i trosobne stanove, koji negdje iznosi čak i do nevjerovatnih 35%. Tako oglašena cijena, za navedeno područje, redom bude oko 3600€/m2 a realizirana oko 2400€/m2. Generalno za grad Zagreb možemo reći da je razlika oglašene i prodajne cijene cca 23% što je izuzetno visok postak varijacije pa se nedajte obeshrabriti kada vidite visoke cijene, već se konzultirajte sa našim agentima koji vam uvelike mogu pomoći oko nagodbe.

Slika 1, Izvor:https://www.burza-nekretnina.com/statistike


CIJENE KVADRATA U ZAGREBU

Tržište nekretnina u Zagrebu, kao i u mnogim drugim gradovima, pod utjecajem je različitih čimbenika poput dinamike ponude i potražnje, gospodarskih uvjeta, demografskih trendova i vladinih politika. Promjene ovih čimbenika mogu utjecati na cijene nekretnina i vrijeme potrebno za prodaju nekretnine. Na primjer, razdoblja velike potražnje i ograničene ponude mogu dovesti do porasta cijene i kraćeg vremena prodaje, dok gospodarski padovi ili prevelika ponuda mogu imati suprotan učinak.

Kada pričamo o oscilacijama u cijeni, one naravno ovise o makrolokaciji ali i mikrolokaciji, pa je tako u Zagrebu prema zabilježenoj oscilaciji, „s traženom cijenom od 3328 eura i realiziranom od 2295,4 eura prednjači popularna Trešnjevka gdje ovaj gap iznosi čak 31%, što ni nije iznenađenje s obzirom na veliku potražnju. Slijede Podsljeme (28%), Dubrava i Maksimir (27%) te Trnje (26%), dok je na začelju u pozitivnom smislu Podsused – Vrapče (7%) gdje su tražene cijene u prosjeku 2608,4 eura, a postignute 2443,8 eura. Na lokaciji Podsljeme, gdje razlike isto variraju ovisno o veličini nekretnine, ali je ponuda i potražnja manja, najveće odstupanje od čak 41% zabilježeno je za rabljene nekretnine veličine 90-130 m². Nekretnine veličine 70-90 m² također pokazuju značajnu razliku od 38%, dok je nešto manja razlika zabilježena kod nekretnina veličine 55-70 m², od 22%. Nekretnine veličine 130-150 m² imaju manje odstupanje od 10% „(Izvor: SeeBiz.eu).

Slika 2 (Izvor: https://www.burza-nekretnina.com/statistike)


VRIJEME PRODAJE

Prosječno vrijeme potrebno za prodaju nekretnine u Zagrebu može varirati ovisno o čimbenicima kao što su vrsta nekretnine, lokacija, stanje, strategija cijena i tržišni uvjeti. Općenito, nekretnine s dobrim cijenama na poželjnim lokacijama prodaju se brže, dok imovinama koje su precijenjene ili manje privlačne može trebati više vremena da privuku kupce.

Na uravnoteženom tržištu prosječno vrijeme prodaje stambenih nekretnina u Zagrebu moglo bi se kretati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Prodaja ili kupnja nekretnine, bez prisutnosti agencije, sa sobom nosi i rizik da će se nekretnina prodavati predugo zbog neprilagođenosti cijene pa nam se svakako obratite za daljnja savjetovanja, bilo da je u pitanju kupnja ili prodaja.